Elk jaar verandert het griepvirus. Daarom moet je je ook elk jaar opnieuw laten inenten. De beste periode is vanaf oktober tot november vermits griep het meest voorkomt van november tot maart en het vaccin na twee weken werkzaam is. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig.
Hoe werkt een griepvaccinatie?
Soms hoor je zeggen dat het toch goed is om af en toe de griep te krijgen omdat je afweersysteem wordt geprikkeld. En dat is nu precies wat een griepvaccin doet – alleen word je er niet ziek van.
Het griepvaccin bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht. Omdat het griepvirus voortdurend verandert, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast. Dit is de reden dat de griepprik elk jaar moet worden gegeven. Zo kan het lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen.
Voor het maken van het griepvaccin worden die griepvirussen gebruikt waarvan de Wereldgezondheidsraad denkt dat die dit jaar zullen toeslaan. Er is natuurlijk altijd een kleine kans dat je griep krijgt van een ander griepvirus. Als je gevaccineerd bent zul je in dat geval wel ziek worden, maar knap je veel sneller op dan zonder vaccinatie.
In Nederland laten per jaar bijna vier miljoen mensen zich tegen de griep vaccineren. Ongeveer 80% van deze mensen valt binnen de groep met een verhoogd risico. Deze groep mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte.